Avfallshåndtering

Drikkekartonger og Returkartonglotteriet

Du kan velge å kaste én og én drikkekartong i blådunken. Men da går du glipp av å være med i trekningen om opptil kr 100.000 i Kartonglotteriet! Slik gjør du det:
  • Skyll.
  • Brett.
  • Stapp,
  • ..så mange drikkekartonger som mulig i én kartong (5-6 stk.),
    slik at volumet blir minst mulig.
  • Skriv på ditt eget navn og adresse (eller navnet til noen du er glad i), eller navnet til en barnehage, skole, et lag eller en organisasjon du ønsker å støtte på kartongen.
  • Putt i blådunken.

Skriv navnet ditt,  eller navnet på noen andre som du ønsker skal vinne, på kubben du leverer
inn på miljøstasjonen.  Noen av kubbene blir senere plukket ut til den kvartalsvise nasjonale trekningen. Da kan du bli én av  40 heldige vinnere av 10.000 kroner. Har du riktig flaks får du første premien på hele 100.000 kroner.

Etterlysning!
Kvafjord kommune ønsker å få samlet inn mer drikkekartonger til materialgjenvinning via returselskapet.

Hver enkelt nordmann kvitter seg med ca. 160 drikkekartonger i løpet av et år. Mengden viser at det er viktig å gjenvinne. Pappen i drikkekartongene har mye trefiber i seg og den er veldig slitesterk. Det er grunnen til at drikkekartongene anses som verdifulle. De gjør seg godt til gjenvinning!

Du kan levere alle slags drikkekartonger. kartongene med kork tar du også med, og korkene kan være på kartongen.

• Melkekartonger
  • Fløtekartonger
  • Drikkeyougurt
  • Juicekartonger med og uten kork
  • Kartonger for sauser og puddinger
  • Kartong  for vaffel- og pannekakerøre
  • Kartong for tomatpuré
  • ...

Slik gjenvinnes de

• Kartongkubbene skjæres i biter før de legges til oppbløting i et vannbad. I vannbadet løsner plast- og aluminiumsbelegget fra fiberen.
  • All farge og trykk sitter i plastbelegget.
  • Massen siles for å skille ut urenheter som plastkorker, plastbelegg og aluminium.
  • Plastbelegg og andre urenheter blir deretter presset for vann og sendt til forbrenning med energiutnyttelse.
  • Kartongfibrene blandes kanskje med annen fiber for å oppnå ønskede egenskaper i form av styrke eller struktur.
  • Fibersuppen går videre til en papirmaskin hvor vannet dampes av i flere trinn.
  • Til slutt blir det laget papir som brukes til kartong og nye papirprodukter.

Aktuelle lenker:
Se mer om Kartonglotteriet, drikkekartong og hva den blir til på sidene til