Samisk matkultur og musikk - Rå vdg. skole 8. februar kl. 18.00

Vi ønsker velkommen til "Samisk matkultur og musikk" på Rå videregående skole 8. februar kl. 18.00

Pris: kr. 150,- (mat)
Påmelding til Kvæfjord bibliotek:
770 23306 eller

Det blir et interessant foredrag av Maret R. Buljo om samisk matkultur. I samarbeid med elever fra Rå videregående skoles program for restaurant og matfag har hun tileberedt mat som serveres på arrangement. Vi avslutter med en vakker konsert med Marja helena Fjellheim Mortensson og musikere.

Maret Ravdna Buljo

Marit Ravdna Buljo er er opprinnelig fra Kautokeino, og er oppvokst i en reindriftsamefamilie med et sterkt fokus på tradisjonelt reindrift, og derav viktigheten av samspillet mellom naturen og menneskene gjennom generasjoner. Hun er nå bosatt i Lødingen hvor hun og mannen Peder, sammen med barna driver Kåringen Reinslakteri og Boazovázzi-Reingjeterenen kafe med overnatting. Maret Ravdna har over flere tiår hatt interesse for tradisjonell samisk matkultur, og har på bakgrunn av dette opparbeidet seg spesifikk kompetanse på dette området. Hun er opptatt av kortreist mat, og kunnskaper om bruk av det naturen gir istedenfor prosessert mat. Hun har holdt flere foredrag, seminarer og drevet annen undervisningen om temaet, og hennes kompetanse er i økende grad etterspurt. I 2014 vant hun Sápmi Awards for kokker i skarp konkurranse med flere prisbelønte kokker fra Sápmi.  Hun har også bidratt i to bøker om tradisjonell samisk mat.

Høsten 2017 deltok hun i SVT serien «Smaker fra Sápmi «http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=6816225

Mojhtestasse foto Frode Fjellheim

Marja Helena Fjellheim Mortensson -  Mojhtestasse (minnegave)

Ett års reise er over. Marja Helena Fjellheim Mortensson har lett og funnet gamle joiker fra Sørsamisk og Umesamisk områder fra arkivene. Joikene har gitt inspirasjon til å ta tak i vår kulturarv og til å lage nye joiker.
Joiken har vært godt gjemt i sørsamisk område og de færreste har lært den videre. Denne konserten tar de gamle joikene fram i lyset og gir de en havn for videre liv og utvikling.
Sammen med musikerne Daniel Herskedal (tuba) og Jakop Janssønn(perkusjon) har Marja utviklet et sjelfullt lydbilde som yter den sørsamiske musikktradisjonen rettferdighet, kjærlighet, befrielse og fornyelse.

Arrangementet er et samarbeid mellom Rå vgs skole, Hárstták ja biras sámiid searvi / Harstad og omegn sameforening NSR, Kvæfjord kommune, Troms fylkesbibliotek og Kvæfjord bibliotek.